Menü
Kedvencek

Melyek lesznek 2016 legnépszerűbb órái?
Beszámoló a világ legnagyobb órakiállításáról.

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2016. március 19.

Bő egy órányi késéssel indult repülővel érkeztünk meg Bázelbe, ami most világvárossá lépett elő: nem csupán Svájc, hanem az egész világ óragyártásának metropoliszává, ahol egy héten át az órák, ékszerek, és minden ehhez kapcsolódó termék körül forog minden – de legfőképp a karórák körül.
Nem csak az óragyártók vannak itt; nem csupán a világ minden tájának nagykereskedői és márkaképviselői; nem csak a sajtó dolgos munkásai, akik egész évre való információval és újdonságok garmadájával találkozhatnak, melyek közül néhány még csak félkész tervekben ölt testet, és még a szakmabelieknek is csak egy igen szűk rétege vethet rájuk egy-egy pillantást; mindezen fontos és megkerülhetetlen, hozzáértő, vagy legalábbis annak tetsző, és kevésbé szakértő, de annál nagyobb hévvel véleményének hangot adón túl itt van az órarajongók széles tábora is, akik miden évben elzarándokolnak ide, hogy aprócska pontként vegyüljön bele a zsongó embertömegbe.
Pedig ez a kiállítás elsősorban nem nekik szól; nem lehet vásárolni, de még a standokra bejutni sem, csak az információs pultokig, ahol a nagyobb márkáktól egy katalógust, némelyektől egy szatyorban egyéb apróságokat is kaphat a nagyérdemű, a fáradtságot nem ismerő közönség.

Bázel, a kiállítás otthona

A svájci, francia és német határnál, a Fekete-erdő közelében lévő, a Rajna két partjára épült Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa, 24 négyzetkilométeren több mint 170,000 lakossal, amivel Európa legsűrűbben lakott települései közé tartozik. A kelta gyökerű várost az évszázadok alatt sok csapás érte: sokszor támadták germán törzsek, történelme során ötször pusztított pestisjárvány, Közép-Európa legnagyobb földrengése sújtotta, majd tűzvész martalékává vált.

Ugyanakkor szerencsés fekvése miatt közlekedési és kereskedelmi központtá vált, itt épült ki elsőként a vasút, itt alapították meg az ország legelső egyetemét, mely fellendítette a nyomdászatot és a könyvkiadást, számos nagy múltú szálloda és étterem működik, és a város szülöttei a Bernoulli matematikus dinasztia éppúgy, mint a világhírű teniszező, Roger Federer.

 

Látogatás a bázeli kiállításon - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

Látogatás a bázeli kiállításon - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

A bázeli kiállítás, a Baselworld jövőre már 100. évfordulójához érkezik, és évről évre növekszik: már túllépte a 2100 kiállítót, a 100,000 látogatót, és közelíti a 200,000 m2-es kiállítási területet.

Mindezt úgy, hogy az óragyártók és óramárkák már nem csak a kiállítást, de a környező szállodák kisebb-nagyobb termeit is kisajátítják maguknak.

Teszik ezt több okból kifolyólag is, amelyek között az is komoly szerepet játszik, hogy egy közvetlenebb, barátibb üzleti tárgyalásra sokkal alkalmasabb egy ilyen meghitt és nyugodt környezet.

Így van ezzel a Davosa is, akik már évek óta egy közeli hotelben mutatják be, szigorúan előre egyeztetett időpontokban, mindazt, amit az elkövetkezendő évben bevezetni szánnak. Van ezek között olyan is, ami már rendelhető, van olyan, ami már kézbe vehető, de még nem a végleges formájában, és van olyan is, ami még csak papíron létezik. És igen, bizony fantasztikus ott lenni valaminek a születésénél, még pedig úgy, hogy még a véleményünket is kikérik, és nagy figyelemmel meg is hallgatják. Különösen nagy megtiszteltetés ez akkor, amikor mind mi, mind a gyár tudja, hogy nem a mi hazánk lesz ezeknek a modelleknek a legfőbb piaca.

 

Miben nyújt többet egy független vállalkozás?

… mint egy hatalmas vállalatóriás – folytathatnánk.

Utóbbi esetben közismert márkanév szerepel az óra számlapján, amihez sokan ragaszkodnak, ellenben egy lényegesen kisebb, független családi vállalkozás a legtöbb esetben sokkalta rugalmasabb, jobban kiáll a termékei mellett, és az árak is kedvezőbbek.

Nincs ez másként a Hasler család alapította Davosa esetében sem, amely a két évszázada órakészítéssel foglalkozó Jura vidékről származik, így az autentikusságához kétség sem férhet, és a mechanikus órák világa elképzelhetetlen lenne nélküle.

A márka filozófiája egyszerű, és igen meggyőző: nem a világméretű tömegértékesítésre törekszenek, nem folytatnak magas költségvetésű reklámkampányokat, hanem a csendes, de biztos fejlődésben hisznek, a termékeik kiemelkedő minőségében és egyedülálló ár/érték arányban bíznak. A Davosa minőségét nem az óriásplakátok és sportesemények szponzorációja támasztja alá, mert az általuk favorizált reklámhordozó nem más, mint az elégedett vásárló, aki szereti és becsüli egy Davosa óra összetéveszthetetlen tulajdonságait, olyannyira, hogy ennek a szeretetnek és megbecsülésnek a hírét egyre több olyan embernek adják át, akik ugyancsak az időmérők szerelmesei.

 

A Davosa újdonságai

A Davosa nagyszerű automata óráinak választékát tovább bővíti: egy vadonatúj repülős sorozat már gyártásra kész, többféle remekbeszabott óraszíjjal és számlappal, és mindjárt háromféle szerkezettel: lesz 3 mutatós dátumos, zónaidős és kronográf változat is. Egyelőre még csak a bőrszíjak publikusak, amelyeken a másodpercmutatók színe jelenik meg varrás gyanánt.

Megújul egy Classic család is, a Gentleman: a fekete és ezüstszínű számlapokon túl készül egy ma slágernek számító grafitszürke és egy mélykék is. Az órák egy remekbeszabott díszdobozba kerülnek, egy szíjszerelő társaságába, amire szükség is van, hiszen egy-egy órához 3 különböző színű, mintájú, hangulatú óraszíjat is kapunk. Így aki ilyen órát választ, valójában nem is egy órával lesz gazdagabb, mert egy-egy szíj egészen más jelleget képes adni ugyanannak a modellnek.

És itt van a Davosa új büszkesége, a Titanium sorozat, amely kevlármintás gumiszíjjal, 48 mm-es tokátmérővel, és így nem is csoda, hogy rendkívül erőteljes megjelenéssel rendelkezik.

 

A DAVOSA újdonságai - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

A DAVOSA újdonságai - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

Az, hogy a márkát egy nagyszerű üzletasszony irányítja, a svájci óragyártás területén (sem) számít mindennapos dolognak. Mi ennek semminemű hátrányát nem érezzük, mi több, inkább csak az előnyeit érezzük; azt a figyelmet és érzékenységet, szakmaszeretetet, őszinteséget és beleérző képességet, amit egy férfitől nem várunk, és a legtöbb esetben nem is kapunk meg.

 

A bő kétórányi megbeszélés egy pillanatnak tűnt, és fáradtan, de lelkesen tértünk vissza németországi szállásunkra.

 

Baselworld maga – a második nap

A kiállítás környéke már a 9 órás nyitás előtt megélénkül – a közeli bisztrókban nem találni üres asztalt, a kiállítás látogatói szinte elözönlik a környéket. De nem csak a kávézók, gyorséttermek, hanem az előttük, mellettük sorakozó asztalok is foglaltak – az idevalósiak jól tudják, most jobban járnak, ha másutt keresnek reggeli szendvicset maguknak.

Az időjárás pontosan olyan szélsőséges, mint egy évvel ezelőtt: pénteken még napsütés és meleg, szombat reggelre viszont már borongós, hűvös, szeles időre ébredünk, ami csalhatatlan hatalmát mutatja a természetnek, amely még nem kívánja megadni magát a tavasznak.

De az utcák benépesülnek, reggelijüket ráérősen majszolókkal, nyugodtan sétálókkal, és rohanó emberekkel. Utóbbiak vannak többen: a kora reggeli találkozókra sietők mellett elég indok a kapkodó léptekre az is, hogy végre beléphessünk az óravilág eme hatalmas templomaiba.

 

Jobbról a TAG Heuer és a Zenith monumentális standjai köszöntenek bennünket, balról pedig a Bulgari és a Hublot – és ez még csak a nyitány, hiszen az egyik oldalon a Rolex és a Breguet, a másikon a Patek Philippe és a Chopard következik, majd az Omega, a Longines, a Rado, a Mido és a Breitling.

És ez még csak a főépület földszintje volt, ami felett egy emelettel pompásabbnál pompásabb kiállítóépületekben sorjázik az Edox, a Frederique Constant, a Perrellet, a Maurice Lacroix, a Bentley, az Albert Riele, a Chronoswiss, a Louis Erard – természetesen a teljesség igénye nélkül kiemelve a felső kategóriás gyártók legismertebbjeit.

 

Látogatás a sportos elegancia első számú képviselőjénél

Első utunk az Edoxhoz vezet, ahol a gyár tulajdonosával találkozunk, és egy komoly stratégiai döntés születik. A bőséges újdonságok között szenzációs modellekkel ismerkedhettünk: a Les Bémonts kétféle új kronográfját, a Chronoffshore-1 teljesen megújult palettáját, és a gyár vezérmodelljeinek vérfrissítését – a Grand Ocean a korábbiaknál kedvezőbb áron lesz elérhető. A quartz és automata kronográfok mellett egy szuperlapos változatot is kézbe vehettünk, aminek sportosságát így is sikerült megőrizni.

A Claude Bernardnál is sok újdonságot fog hozni az ősz – legfőképp a női órák terén: az acél és a rozéarany mellett megjelennek az aranyszínű ékszerórák is, és a választék új méretekkel és formákkal gazdagszik. A méretek viszont most nem nőnek, hanem csökkennek: a Dress Code sorozat 24 mm-es miniatűrjein túl ovális és tonneau formák is készülnek. És hódít a kék: szíjban, számlapban egyaránt – és ez a férfiórákban sincs másként. A Classic sorozat sikermodelljei kékben születnek újjá, acél és rozéarany színű tokokban, varázslatosan.

 

Egy spanyol világhódító

A Festina csoport monumentális épülete a második szintet központi elemként uralja, és a névadó márkán túl két svájci gyártmánnyal is büszkélkedik: a Candino és a Jaguar a maga nemében egyedülállónak is tekinthető. Utóbbi mindjárt két átütő újdonsággal is színre lép 2016-ban: a márka magas minőségét és értékét előtérbe helyezendő egy speciális Soprod automata szerkezetet építettek be a márka zászlóshajójának számító, áttört számlapos, karakteres modelljükbe, míg a másik szakít a az acél, arany és fekete tokszínek hegemóniájával, és bátran használja most már a kéket is, akár úgy is, hogy rozéarannyal vegyíti. Láttuk élőben, és fejet kell hajtsunk azelőtt a merész, ám mégis ízléses tervezés előtt, amely ezt az órát is jellemzi.

 

A Festina stand maga is szép és harmonikus – főképp világos színeket használtak a megépítésekor. És a méretei, ahogy már említettem, valóban hatalmasak. Olyannyira, hogy a bemutatótermek, tárgyalók mellett egy egész étterem is található benne, ami teljes kihasználtsággal üzemel: a megbeszélések, termékmegtekintések után ide térnek be a kiállítás látogatói egy kis pihenésre, ebédre, baráti beszélgetésre. Vasárnap mi is itt ebédeltünk a Festina magyarországi képviselőjének jóvoltából, és az órákon túl más érdekességek birtokába is jutottunk. A legizgalmasabb, hogy az igazi spanyol sonka, amit felszolgáltak a tapasok mellett, ott helyben került felszeletelésre, mégpedig egy olyan úriember által, akinek ez a főfoglalkozása. Hogy meg lehet e élni egy olyan mesterségből, mint a sonkaszeletelés? Ha professzionális szinten végzed, akkor igen. És ő ennek valóban mestere. (Kép is készült róla, azonban a fortélyok erről nem leshetők le – sajnos.)

 

Látogatás a Festinánál - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

Látogatás a Festinánál - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

A második nap végén

A sokaságban emberek vannak – csinos hölgyek, elegáns úriemberek, és estére már mind egy kicsit megnyugszanak és megszelidülnek. Nincs tülekedés, csak előzekénység, mosoly, és segítőkészség.

Persze azért nem mindenki kedves és közvetlen, az előző este a Hotel Schweizerhof recepciósának erőltetett műmosolya komoly fájdalmat okozott, amit nem könnyen tudok elfeledni, de ezt most már igyekszem eltemetni magamban.

A mai nap legfőbb tanulsága, hogy még a legnagyobb óramárkák tulajdonosai is emberek: és legtöbbjük képes is emberként viselkedni úgy is, és akkor is, amikor számára egy óragyár felvásárlása nem több, mint másnak egy cipő kiválasztása.

Ők is ott járnak ma közöttünk: egyszerű farmerben, sportcipőben, és világos, könnyű zakóban.

Amint elhagyjuk a kiállítást, úgy fél hét körül, elhalad mellettünk valaki, aki ma a svájci óragyártás meghatározó személye, és minden sallang nélkül, egyszerű öltözékben, belemerülve a telefonjába, úgy, ahogy te, vagy én is tennénk, átvág a főépület előtti téren, keresztül a villamossíneken, hogy beforduljon a sarkon, és szem elől tévesszük talán örökre.

Hogy ki volt ő? Mindjárt elárulom.

 

Egy ember a tömegből

Egy ember a tömegből

 

Egy ember a tömegből

A svájci óragyártás emblematikus személyisége volt Nicolas Hayek, akit a svájci óraipar nagy megmentőjeként tisztelnek. Egy ember, aki valóságos birodalmat épített fel életében, olyan márkákat tett újra nyereségessé, mint a Tissot, a Certina, a Mido, a Hamilton, a Longines, a Rado, az Omega, a Breguet, a Glashütte, és még sorolhatnánk, de egyet még meg kell említenünk: az ETA szerkezetgyártót mindenképp. A Swatch Group Bejrútban született tulajdonosa 2010-ben hunyt el, de tervei és elképzelései most is mozgatórugói az egész iparágnak. Helyét fia, Nick Hayek, Jr. vette át, aki már maga sem fiatalember – idén töltötte be 61. életévét.

És most már azt is tudjuk, hogy hétköznap koptatott farmerben, vászonzakóban, és sportcipőben jár.

 

Amikor megdőlni látszanak alapvető szabályok

Egy elegáns férfióra mindig bőrszíjas – ez az elegancia alapszabályainak egyike. Egy fémszíj soha nem lehet elég finom ahhoz, hogy elegánsnak nevezzük, hacsak nem fényes, polírozott, és ékszerórákat idézően apró csatszemekből épül fel – azonban egy ilyen fémszíj már olyannyira férfiatlan, hogy csak kevesen választják.

Ezt az alapvetést kellett felülbírálnunk azután, hogy az Ernest Borelnél tettünk látogatást.

Az Ernest Borel hazánkban szinte teljességgel ismeretlen, ami azért is méltatlan, mert a márka idén ünnepli 160. évfordulóját, és történelmi múltja jóval régebbre nyúlik vissza, mint a Certináé, a Doxáé, a Breitlingé, vagy épp a Rolexé.

A Borel család műhelye díjak sokaságát gyűjti be már az első évtizedekben is, kronométer minősítést szerez, és így a legprecízebb, legpontosabb óraszerkezetek gyártói közé lép, miközben új technológiákat vezet be.

A gyár emblémája (egy táncoló pár), és szlogenje (Romance in the Heart) tökéletesen közvetíti azt a finom romantikát, érzékeny szépséget, ami bennünket is magával ragad, amint kezünkbe veszünk egy Ernest Borel remekművet. A bőrszíjak remekbe szabottak, de a fémszíjak is olyan eleganciát sugároznak, hogy azt tanítani kellene. Mindezt úgy, hogy közben az óra nem veszíti el férfiasságát: minden egyes csatszem álomszépen megformált, kitűnő ízléssel vegyülnek benne a kisebb, nagyobb, polírozott és szálhúzott részek, és még egy árnyalatnyi arany színt is adagoltak hozzá.

Hát nem varázslatos valóban?

 

Az Ernest Borel varázslatos karóra párja

Az Ernest Borel varázslatos karóra párja

 

Látogatás az Ernest Borelnél - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

Látogatás az Ernest Borelnél - A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Roger's Webshop

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa